Zwangerschap van A tot Z

Kinderwens

Het is goed om informatie in te winnen als je een kinderwens hebt. Ook al duurt het misschien nog wel even voordat je echt zwanger wilt worden.

Zwanger worden is niet zomaar iets,  ook vooraf zijn er al dingen waar je rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten en voldoende water drinken, niet roken, liever geen alcohol of dit beperken, geen drugs, goede nachtrust en natuurlijk voldoende lichaamsbeweging. Het wordt wel eens vergeten maar: dit geldt ook voor je partner!

Ook is  het belangrijk om eens in jullie families te vragen of er erfelijke ziekten voorkomen, die van invloed kunnen zijn op jullie en dus misschien ook wel op jullie kindje. Soms is het het raadzaam om, voordat je zwanger bent, onderzoek te doen naar dragerschap. 
 
Wil je meer informatie: ga dan eens naar www.zwangerwijzer.nl en doe de test.

Zwangerschap

Allereerst gefeliciteerd met de zwangerschap! Een spannende periode in je leven. Wij zullen je in deze belangrijke periode begeleiden. Zowel op medisch gebied, als op andere vlakken zullen we er naar streven om de zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen

Bevalling

De bevalling vindt meestal plaats tussen 37 en 42 weken,  dus van 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum. Als de zwangerschap ongecompliceerd is verlopen en je bevalt in deze vijf weken, kun je onder onze begeleiding thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevallen.  Beval je eerder of later dan beval je in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog. De plaats waar je wilt bevallen kun je zelf kiezen. In het maken van die keuze is het belangrijk dat je bevalt op de plek waar jij je het veiligst voelt.  We zullen je steunen in je keuze. Als er tijdens de thuisbevalling of poliklinische bevalling complicaties optreden, verwijzen we je door naar een gynaecoloog.

Kraambed

In  de eerste week na de bevalling komen we je regelmatig thuis bezoeken om de gezondheid van jou en de baby te controleren. We zullen je ook begeleiden bij het geven van borstvoeding. Ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt onder leiding van een gynaecoloog komen we jou en je kind bezoeken en controleren als jullie weer thuis zijn. We vinden het prettig als je je tijdens de zwangerschap bij ons aanmeldt, zodat al jullie gegevens bij ons bekend zijn.

Een kraamverzorgster is onmisbaar als je thuis bevalt of als je thuis het kraambed doorbrengt, en daarom bij ons ook verplicht. In de eerste week na de bevalling komt zij dagelijks voor verzorging en controle van jou en je baby. Iedere kraamvrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, mits je vroeg in de zwangerschap kraamzorg via de ziektekostenverzekering aanvraagt. Het minimum aantal uur waarop recht bestaat is 24 uur, te verdelen over 8 dagen. De kraamzorg wordt geïndiceerd volgens het landelijk indicatie protocol (LIP). Je kiest zelf bij welke kraamzorgorganisatie je jezelf laat inschrijven. Laat je hierover informeren door je verloskundige en zorgverzekeraar.

Het kraambed valt onder de verantwoording van de verloskundige. Wanneer er problemen ontstaan met bijvoorbeeld het voeden, overlegt de kraamverzorgster met ons, en maken we samen met jou een plan.
Na 8 dagen beëindigen wij onze zorg (mits alles goed gaat) en neemt de huisarts de zorg voor jou en je kind over bij ziekte. Ook de kraamzorg stopt dan.

Het consultatiebureau neemt dan de algemene zorg over met betrekking tot voedingen, gewicht en vaccinaties van je baby. 

Folders en Links

In de verloskunde is het heel belangrijk goed geinformeerd te zijn, zodat je weloverwogen een keuze kan maken of weet wanneer je zelf actie moet ondernemen. Op het spreekuur geven wij hier uitgebreid aandacht aan, maar het is ook goed dit zelf na te lezen.
Klik op onderstaande button folders en vind hier onze eigen folders en belangrijke overige folders die wij tijdens de controles zullen aanbevelen te lezen!

Klik op links om meer inzicht te krijgen in alle samenwerking partners, of het vinden van aansluitende informatie. Veel leesplezier!

EN